17 Nisan 2025 19:08

Proje okulu atamalarına Eğitim-Sen Silifke'den tepki: “Siyasi sadakat liyakatin yerini aldı”

“Siyasi sadakat, mesleki liyakatin önüne geçti” diyen Eğitim-Sen, proje okulu atamalarında açık bir siyasi kadrolaşma yapıldığını söyledi.

Proje okulu atamalarına Eğitim-Sen Silifke'den tepki: “Siyasi sadakat liyakatin yerini aldı”

Fotoğraf: Evrensel

Silifke'de Eğitim-Sen tarafından Anıt Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasında, proje okullarına yapılan öğretmen ve yönetici atamalarındaki liyakatsizlik sert bir dille eleştirildi. Açıklamayı Eğitim-Sen Silifke Temsilcisi İbrahim Gucuş okudu. Basın açıklamasına, Silifke'deki demokrasi güçleri de destek verirken, kalabalık "Hak, Hukuk, Adalet", "Direne Direne Kazanacağız" ve "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganlarıyla tepkilerini dile getirdi.

İbrahim Gucuş, 2025 yılı proje okulları öğretmen atamalarının, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da şeffaflıktan uzak ve liyakat ilkesini hiçe sayan bir anlayışla yapıldığını ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığının atamaları, somut, ölçülebilir ve nesnel kriterlere dayandırmadan, tamamen siyasi ve idari takdirle gerçekleştirdiğini belirtti.

"Siyasi sadakat, mesleki liyakatin yerini almış durumda"

Gucuş, proje okullarında uzun süredir öğretmen ve yönetici atamalarında siyasi sadakatin belirleyici olduğunu vurguladı. Mülakat gibi denetime kapalı uygulamalarla, yandaş sendikalara mensup kişilere sağlanan ayrıcalıkların eğitimde açık bir siyasi kadrolaşma yarattığını belirten Gucuş, "Yüzlerce nitelikli ve deneyimli öğretmen, hak ettikleri halde 'bakanlık takdiri' bahanesiyle dışlanmıştır. Bu sadece bireysel mağduriyet değil, aynı zamanda eğitim sisteminin niteliğine de doğrudan zarar vermektedir," dedi.

"Eğitim kurumları iktidarın arka bahçesi değildir"

Eğitim kurumlarının siyasal iktidarın arka bahçesi haline getirilmesine karşı olduklarını belirten Gucuş, eğitimde adaletin, eşitliğin ve bilimselliğin esas alınması gerektiğini söyledi. Proje okullarının belirlenme sürecinin liyakate dayalı bağımsız komisyonlarla yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Gucuş, yönetici ve öğretmen atamalarında mesleki kıdem, hizmet süresi, akademik yeterlilik ve performans gibi objektif kriterlerin esas alınması gerektiğini dile getirdi.

Ayrıca, proje okullarına atanan öğretmenlerin sadece bu okullarla sınırlı tutulmasının da adaletsiz bir uygulama olduğunu belirten Gucuş, bu öğretmenlerin genel tayin sistemine dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

"Bu hukuksuzluk karşısında sessiz kalmayacağız"

Eğitim-Sen olarak söz konusu adaletsizliğe karşı hukuki süreci sonuna kadar takip edeceklerini açıklayan Gucuş, tüm eğitim emekçilerini bu haksız ve hukuksuz uygulamalara karşı birlikte mücadele etmeye çağırdı.

Basın açıklaması, atamalarda liyakat talebinin ve kamusal eğitimde adaletin vurgulanmasıyla sona erdi. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Bizzat Erdoğan’ın, pandemiyi ‘üretim ve lojistik üssü olma fırsatı’ olarak işaret ettiği 2020’den bu yana ucuz emek eksenli dönüşümün çarpıcı sonuçları ortaya çıkıyor. ‘Üretim, ihracat’ gibi sloganlarla pazarlanan dönüşüm, çocuk emeğini de başta sanayi olmak üzere sermayenin hizmetine sundu. Bu dört yılda 750 bin çocuk daha resmi rakamlara işçi olarak geçti.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Gençlerin sokak eylemlerine atıfta bulunan Bahçeli, "Öğrencinin yeri okuldu, sınıftır, kütüphanedir" dedi.

Evrensel'i Takip Et